1

Tekoäly B2B-markkinoinnissa – Käytännöllisiä sovelluksia ChatGPT:lle 

Screenshot 2023 03 14 at 17.30.08

Tekoälyn ympärillä on paljon kohinaa. Jotkut sanovat, että sen olevan taas uusi villitys, joka menee kyllä ohi. Toiset pelkäävät, että menetämme sen vuoksi vielä työmme ja kaikki on pilalla. Me uskomme, että totuus löytyy jostain näiden väliltä.

Tässä kattavassa blogissa jaamme kokemuksiamme tekoälyn käytöstä B2B-markkinoinnissa. Keskitymme pääasiassa ChatGPThen. Se on OpenAI:n chatbot, joka lanseerattiin marraskuussa 2022. Edeltäjistään poiketen se muistaa aiemmat keskustelussa annetut kehotteet. 

Emme ole tekoälyasiantuntijoita, mutta kerromme, miten olemme itse käyttäneet ChatGPT:tä työssämme ja mikä kaikki on mahdollista nykyisillä työkaluilla.  

Annamme vinkkejä tekoälyn hyödyntämiseen seuraavissa osioissa: 

Tekoäly ei ole uusi ilmiö markkinoinnissa

Tekoäly ei ole uusi juttu markkinoinnin työkaluissa: Google, YouTube ja Adobe ovat hyödyntäneet sitä tuotteissaan jo hyvän aikaa. Tekoäly on yhä enemmän läsnä esimerkiksi Gmailissa, jossa sitä käytetään roskapostin tunnistamiseen ja kirjoituksen automaattiseen täydentämiseen. 

Eri markkinointialustat ovat käyttäneet tekoälyä mainosten kohdentamiseen ja yleisöjen optimointiin jo pitkään. Lisäksi se on säästänyt graafisten suunnittelijoiden aikaa jo vuosia. 

Ja sitten on tietysti ChatGPT, joka on kirvoittanut valtavasti uutta sisältöä LinkedInissä ja muilla alustoilla. Se tuntuu olevan sovellus, joka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia, mutta mitä sillä oikeastaan voi konkreettisesti saada aikaan? 

Eiköhän aloiteta!

7 käytännön esimerkkiä tekoälyn käytöstä sisällöntuotannossa

ChatGPT:n keskustelunomaisen luonteen vuoksi sitä voidaan hyödyntää erityisesti markkinointisisältöjen tuottamisessa. Missä ChatGPT tarkalleen voi olla avuksi?

1. Työstökelpoisen ad copyn kirjoittaminen

ChatGPT tietää perusteet hyvälle sosiaalisen median ad copylle. Kun sitä pyytää tuottamaan sellaisen tietystä aiheesta, se ehdottaa mallia, joka alkaa koukulla, etenee ongelmasta ratkaisuun ja sen hyötyihin, tarjoaa perusteluja ja lopulta vielä toimintakehotuksen.

Koska ChatGPT:llä on käytössään lähinnä yleisluontoista tietoa, on sen tuottaman copyn sisältö jokseenkin geneeristä. Mitä enemmän tietoa syötät ohjelmalle, sitä parempia tuloksia saat. ChatGPT tuottaa paremman ad copyn jos annat sille kokonaisen artikkelin lähtökohdaksi pelkän aiheen sijasta.

2. Olemassa olevan tekstin sävyn muokkaaminen

ChatGPT toimii hyvin myös olemassa olevan tekstin sävyn säätämisessä. Voit pyytää tekoälyä tekemään tekstistä nasevamman, selkeämmän, kohteliaamman tai ytimekkäämmän, akateemisen… Mitä vain haluat!

25 1

3. Sisältöideoiden muodostus ja ryhmittely

Tämä säästää todella paljon aikaasi: tekoäly voi synnyttää ideoita sisällölle ja sitten ryhmitellä ideat puolestasi. Se tarjoaa kuin taikaiskusta ideoita ja aiheita, ja vaikka tulokset eivät olisikaan taianomaisia, sinulla on silti jotain, jota voit itse jatkojalostaa.

Screenshot 2023 02 28 at 13.16.25

4. Tee luovasta ilmaisustasi vivahteikkaampaa, monipuolisempaa ja vähemmän toisteista

Tämä on jälleen sellainen asia, jossa ChatGPT voi olla erittäin hyödyllinen. Pyydä sitä vain ilmaisemaan jotain eri tavalla tai vaikka jotakin tiettyä sanaa välttäen. Tämä auttaa sinua tekemään tekstistäsi mielenkiintoisempaa ja ilmaisemaan jotakin eläväisemmin tai toisin sanoin.

5. Luo vahvoja, huomiota herättäviä otsikoita, jotka kannustavat toimintaan

Tämä on loistava apu: lisää tekstisi ChatGPT:n viestikenttään ja pyydä sitä luomaan otsikoita. Ja mikä parasta, jos et ole tyytyväinen tuloksiin, voit aina pyytää pari lisää! Voit myös pyytää ChatGPT:tä käyttämään olemassaolevia, toimivaksi todettuja otsikoitasi mallina, jolloin tulokset ovat todennäköisemmin lähempänä sitä mitä haet.  

6. Tyylin ja äänensävyn analysointi 

ChatGPT auttoi The F Companya luomaan pohjan tone of voice -oppaallemme. ChatGPT voi auttaa määrittämään, millä tyylillä sisältösi on kirjoitettu ja antaa tarkistuslistan, joka helpottaa yrityksesi äänensävyn ja brändin linjaamista. 

34

Fun fact: arvioimme, että ChatGPT vähensi työmääräämme 5-10 prosenttia, kun loimme tyyliopasta The F Companylle.

7. Palaute ja parannukset

Koska ChatGPT tietää ”hyvän sisällön” perustan, se voi myös antaa palautetta ja parannusehdotuksia. Kysy vain, mitä tekstissäsi voisi parantaa. Kannattaa liittää mukaan myös tekstisi tavoite, jotta ChatGPT tietää, mitä sillä haetaan. Jos olet tuomiosta epävarma, voit myös pyytää perusteluja sille, miksi nämä muutokset tekisivät tekstistäsi paremman. 

Vielä kerran lyhyesti 

ChatGPT:n nykyinen versio toimii parhaiten lyhyiden tekstien kirjoittamiseen ja tiivistämiseen. Se ei ole ihanteellinen pitkämuotoiseen sisältöön, kuten blogeihin tai whitepapereihin. Se auttaa kuitenkin aivan varmasti poistamaan tyhjän paperin kammon ja antaa kirjoittamiselle alkusysäyksen.

3 käytännön esimerkkiä tekoälyn käytöstä maksetussa mainonnassa

Periaatteessa kaikki markkinointialustat käyttävät jo tekoälyä. Sen ja algoritmien avulla pyritään pienentämään manuaalisesti tehtävän työn määrää ja helpottamaan maksetun mainonnan työkalujen käyttöä.  

Siksi maksetun mainonnan asiantuntijoiden on jo pitänyt opetella, miten algoritmit käytännössä toimivat toivomiensa tuloksien saamiseksi. 

Seuraavaksi jaamme pari vinkkiä siihen, miten voit käyttää ChatGPT:tä LinkedIn ja Google Adsissa, jotta voit hallita alustoja paremmin ja saada parempia tuloksia maksetussa mainonnassa.

1. Tittelien listaaminen

Tittelit, tuo LinkedInin villi länsi. LinkedInissä pohjimmiltaan täysin samoille asioille on olemassa niin monta erilaista titteliä. Silti titteleillä kohdentaminen on yksi parhaista käytännöistä LinkedIn-mainonnassa. 

Tässä ChatGPT tulee avuksi. Syötät sille ihanteellisen asiakasprofiilisi (ICP) kuvauksen: nimikkeet, roolit, tarpeet ja haasteet. Saat luettelon mahdollisista titteleistä, joille voisit kohdistaa kampanjasi. 

Tekoälyä hyödyntämällä voit aloittaa kampanjat nopeasti, eikä sinun tarvitse välttämättä perehtyä syvällisesti kaikkiin mahdollisiin titteleihin. Mitä useamman kerran kysyt, sitä enemmän luovia näkökulmia saat. 

Screenshot 2023 02 28 at 13.13.51

Kannattaa myös olla tarkka siinä, mitä pyydät, jotta nimikkeet eivät ole liian laajoja. Tarkemmilla titteleillä kun saa parempia kampanjatuloksia. ChatGPT on loistava keksimään myös niche-titteleitä. 

Ole kuitenkin varovainen – kaikki ehdotukset eivät välttämättä ole hyviä, ja sinun on käytettävä omia aivojasi karsiaksesi järjettömät tittelit hyödyllisistä. Kaiken kaikkiaan kannattaa joka tapauksessa silmäillä tuotokset läpi, koska ChatGPT ei tiedä, mitä titteleitä LinkedInistä oikeasti löytyy.

2. Ammatillisen osaamisen kuvaaminen

Kun tittelit ovat liian laajoja tai ne eivät vain riitä, tai kohderyhmällesi sopivaa ei ole olemassa, kannattaa käyttää kohdentamiseen yleisösi erityisosaamista (skills). 

Syötä jälleen ChatGPT:n viestikenttään ostajapersoonasi taustatiedot: tittelit, roolit, tarpeet, haasteet jne. Sitten voit pyytää tekoälyltä luetteloa tämän ostajapersoonan taidoista, jotka liittyvät erityisesti B2B-alaan. Tuloksena saat listan taidoista – osa niistä on hyödyllisiä ja osa ei niinkään.

3. Avainsanatutkimus: Google Keyword Plannerin käyttö ChatGPT:n kanssa

Kuten tiedämme, mainosalustoilla on taipumus olettaa asioita. Viime aikoina ne ovat yrittäneet viedä käyttäjiltään hallinnan automatisoimalla kaiken ja jättämällä epäselväksi sen, miten ne oikein toimivat. 

Pahamaineisena esimerkkinä Meta pitää tietonsa itsellään, eikä anna manuaalisia kohdentamisvaihtoehtoja tai läpinäkyvyyttä siihen, miten kaikki toimii – algoritmit hoitavat kaiken. 

Sekä Google Keyword Plannerilla että ChatGPT:llä on omat rajoituksensa ja vinoumansa. Siksi niiden käyttäminen yhdessä voi auttaa ratkaisemaan niistä osan ja antaa parhaan mahdollisen tuloksen.

Tässä mitä voit tehdä:

  1. Luo muutama avainsana Google Keyword Plannerilla.
  2. Syötä nämä avainsanat yhdessä liiketoimintasi kuvauksen kanssa ChatGPT:hen ja pyydä sitä tuottamaan lisää relevantteja avainsanoja.
  3. Laita saadut avainsanat Google Keyword Planneriin nähdäksesi, ovatko ne käyttökelpoisia. Tarkastele vielä lisää Googlen suosituksia.
  4. Toista, kunnes olet tyytyväinen.

Kun syötät ChatGPT:n antamat avainsanat takaisin Google Keyword Planneriin, näet todellista dataa esimerkiksi sanojen hakumääristä ja kilpailusta. Sen jälkeen voit päättää, mitä avainsanoja haluat käyttää. 

50

4 tapaa käyttää tekoälyä data-analytiikassa

Tietokoneet ovat kiistatta paljon ihmistä nopeampia ja tarkempia tiedonkäsittelyssä. Kun tekoäly kykenee ymmärtämään asiayhteyksiä, sillä on potentiaalia mullistaa data-analytiikka. Seuraavaksi kerromme, miten olemme käyttäneet (tai yrittäneet käyttää) ChatGPT:tä data-analytiikassa.

1. Kontekstin kuvaaminen

ChatGPT ymmärtää datan kontekstin. Se osaa lukea kampanjasi statistiikkaa ja verkkosivustosi analytiikkaa, eikä sinun tarvitse selittää, mitä mikäkin numero edustaa tai tarkoittaa. Voit antaa ChatGPT:lle hyvin sotkuisenkin näköistä dataa: se ymmärtää eikä moiti sinua epäsiististä esitystavasta. 

2. Data-analyysi

Syötimme ChatGPT:lle dataa ja kysyimme, mikä kampanjoista oli onnistunein. Ymmärsimme, että sanamuotojen kanssa on oltava varovainen ja täsmällinen. Tässä tapauksessa ChatGPT:lle ”onnistunut” tarkoitti alhaisinta kustannusta näyttökertaa kohden (CPI). 

Sanavalinnat ovat mutkikkaita, samoin onnistumisen mittaaminen, joten ole tarkka siinä mitä pyydät. Eri kampanjoilla voi olla erilaiset tavoitteet: osa ei edes tavoittele klikkauksia. 

Halusimme haastaa ChatGPT:tä hieman ja pyysimme sitä jakamaan budjetin annettujen tietojen perusteella. Se keksi fiksun näköisen allokointisuunnitelman, jossa oli kolme eri kampanjaa: A, B ja C. 

Emme kuitenkaan olleet antaneet näitä nimiä millekään kampanjalle emmekä tienneet, mitä ChatGPT tarkoitti – se oli nyhjäissyt nimet tyhjästä. 

Kun huomautimme tästä, ChatGPT pyysi anteeksi ja sanoi, että se ei itse asiassa voi allokoida budjettia annettujen tietojen perusteella, vaikka se juuri niin oli tehnytkin.  

Screenshot 2023 02 28 at 13.14.54

Tarinan opetus: ole varovainen, sillä tekoäly voi johdattaa sinut myös täysin väärään suuntaan esittäen asiansa vakuuttavasti. On melko turvallista sanoa, ettei ChatGPT kykene tekemään datalle täsmällistä syväanalyysiä, ainakaan vielä.

3. Tulosraportti ja oivallukset

Vaikka ChatGPT ei ollutkaan kummoinen datan analysoinnissa, se kunnostautuu ja loistaa tulosten raportoinnissa ja yhteenvedossa. Se toimii mallikkaasti tietojen mekaanisessa käsittelyssä, joka ei vaadi ajattelua tai arviointia, vain uudelleenjärjestämistä.

Toki osa ChatGPT:n raportin tiedoista ja oivalluksista oli hyödyttömiä, kuten ”suurin osa kampanjoista on suoritettu loppuun ja ne ovat tyyppiä ’sponsoroitu postaus'”. 

ChatGPT raportoi myös kampanjoiden kuukausittaisen lukumäärän, mikä oli mielestämme aika mielenkiintoista ja jotain, mitä emme olleet itse ajatelleet raportoida. 

Viime kädessä tietojen uudelleenjärjestelyn ja tiivistämisen ohella saatat saada joitakin mielenkiintoisia tai hyödyllisiä oivalluksia, tai sitten et. Mutta sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

4. Datan käsittely

Datan käsittely ja tiivistäminen kuuluvat niihin asioihin, joissa ChatGPT on todella hyvä ja hyödyllinen. Se pystyy siivoamaan ja järjestämään tietosi siistiksi taulukoksi, jolloin säästät aikaa ja vaivaa kun sinun ei tarvitse tehdä samaa Excelissä. 

Screenshot 2023 02 28 at 13.15.40

Näin voit tehdä:  

  • Perustoiminnot, kuten summa, keskiarvo ja mediaani
  • Ryhmittely, luokittelu, suodatus, lajittelu ja frekvenssijakauma
  • Muotoilu: taulukoiden luominen, muuntaminen JSON-tiedostoiksi
  • Koodi tietojen visualisoimiseksi Pythonissa

Kyllä, voit pyytää ChatGPT:tä tarvittaessa myös kirjoittamaan koodia!

Yhteenvetona

Tekoälyn kyky ymmärtää kontekstia voi olla käänteentekevää, varsinkin jos joku kehittää plugin-työkalun eri mainosalustoille. Silloin tekoäly voisi nopeasti esimerkiksi visualisoida mainoskulusi. 

ChatGPT kompastelee kuitenkin vielä usein, joten ole tarkkana ja tuplatarkista kaikki.

Yksi B2B-markkinoinnin keskeisistä haasteista on datan rajallinen saatavuus. Dataa on todellakin niukasti ja meidän ihmisten on vaikea koota sitä yhteen. Ja jos tekoälyllä ei ole dataa, sillä ei ole mitään, eikä se voi tehdä mitään. Tämä on siis yhteinen haasteemme, joka on vielä ratkaisematta.

Tekoälyn kanssa voi silti pitää hauskaa ja kokeilla asioita. Testaa SheetAI:ta tai GPT for Sheetsia. Nämä sovellukset tuovat GPT-3:n Google Sheetsiin. 

Tekoälyn käyttö graafisessa suunnittelussa

Tekoäly on auttanut suunnittelijoita häivyttämään ja poistamaan kuvien taustoja jo vuosia. Mutta nyt myös generatiiviset tekoälyt ovat kehittymässä sellaisiksi, että niistä voi olla iloa markkinoijille ja suunnittelijoille. 

Tässä osiossa käymme läpi tapoja, joilla voit käyttää generatiivista tekoälyä suunnittelun apuna B2B-markkinoinnissa.

1. Graafisen suunnittelun ideointi

Voit pyytää ChatGPT:tä tuottamaan ideoita visuaalista banneria varten antamasi tekstin pohjalta. Näin voit saada tekoälyltä hyviä ja joskus erittäin käyttökelpoisia ideoita designiin kirjallisessa muodossa. 

Toisinaan ChatGPT voi myös keksiä melko epätavanomaisia ideoita, jotka herättävät tunteita hämmennyksestä huvitukseen. 

Joukossa on kuitenkin yleensä melko hyviä ideoita, jotka voivat ainakin käynnistää luovan prosessisi. Tavallaan tekoäly voi olla se ideointikaveri, jota usein tarvitset. 

Pyysimme Midjourneytä suunnittelemaan jotain ohjeella ”sarja, jossa tekoälytyökalut ja markkinoija työskentelevät yhdessä, ja iskulauseena on ’The power of AI in marketing'”. Tulos on nähtävissä alla. 

AI pic 1 compressed

Graafinen suunnittelu on melko subjektiivista, joten voit itse päättää, mitä mieltä olet lopputuloksesta. Meistä kuva oli kaunis ja yksityiskohtainen, mutta ei silti aivan sellainen, mitä etsimme. 

Meillä on kuitenkin myös hyviä kokemuksia tekoälyn luomien kuvien käyttämisestä varsinaisissa kampanjabannereissa. Banneri, jossa on ollut tekoälyn luoma kuva on toisinaan menestynyt variaatioista parhaiten!

2. Videokäsikirjoituksen luominen

ChatGPT voi tarjota loistavan lähtökohdan videokäsikirjoitukselle. Muokattavaa saattaa olla paljon, mutta ainakaan sinun ei tarvitse aloittaa tyhjästä. Loppujen lopuksi muokkaaminen on helpompaa kuin luominen – ja tämä ehdottomasti säästää aikaa.

77

Suunnitteluosion yhteenveto

Kun kyse on suunnittelutyöstä, tekoäly on varmasti erittäin hyödyllinen ideointiapu. Se loistaa erityisesti monimutkaisen ja abstraktin taiteen luomisessa. 

Jos kuitenkin haluat suunnitella jotain hyvin erityistä, tekoälyn käyttö voi olla haastavampaa. Se ei edelleenkään ole ajatustenlukija, joten jos mielessäsi on jotain selkeää, jonka haluaisit herättää henkiin, tekoäly ei välttämättä ole paras mahdollinen vision toteuttaja. 

Lisäksi tekoälyn voi olla vaikea noudattaa brändiohjeita ja -värejä. Joskus on vain parempi antaa ihmisten hoitaa tällainen luova työ.

Lopuksi: Tekoälyn hyvät, pahat ja rumat

ChatGPT kuulostaa pelottavan hyvältä. Se näyttää tietävän kaiken, ja juuri siinä se juju onkin: se antaa vakuuttavasti vastauksia, jotka kuulostavat uskottavilta, mutta voivat silti olla virheellisiä tai järjettömiä. Se on koulutettu kuulostamaan siltä, että se puhuu järkeviä, eikä se välitä onko se oikeassa vai väärässä. 

Tekoäly voi ehdottomasti auttaa markkinoijia työssään. Tekoälyyn investoidaan yhä enemmän ja enemmän rahaa, ja sitä kehitetään jatkuvasti. Silti tällä hetkellä emme näe sen korvaavan ihmismarkkinoijia.

Se on työkalu, joka voi auttaa markkinoijia työssään, lisätä tuottavuutta ja säästää aikaa. On mielenkiintoista nähdä, millaisia uusia työpaikkoja se luo ja mikä muu tulee muuttumaan. Promptit, eli kehotteet ovat jo nyt rahanarvoinen bisnes. 

Tekoälyn käyttämisestä on tulossa taito, jota tulevaisuuden markkinoinnissa tarvitaan. Aloita sen opettelu jo tänään!